(*) |
La Instantània
Benvinguts al primer Fototrack de l'any 2016 i del cicle "Montserratí frontera" de l'Associació Fotogràfica de Collbató, ObjectivaMent. Ens fa molta il·lusió començar aquesta nova aventura amb tots vosaltres i convidar-vos a fotografiar l'empremta que una història oblidada fa més de dotze segles ha deixat al nostre territori.
Any 798, Lluís el Piadós, setè dels vint fills de Carlemany, en plena ofensiva per a la recuperació dels futurs comtats catalans, fins llavors en mans sarraïnes, ordena la repoblació i fortificació dels darrers territoris conquerits, Ausona i els castells de Cardona i Casserres.
Amb aquesta repoblació la zona de frontera amb Al Andalus retrocedeix fins a la conca del Llobregat i el Cardener, fins al congost del Cairat entre Montserrat i San Llorenç del Munt, fins al nostre "Montserratí frontera".
L'entrada dels francs a Barcelona, pocs anys més tard l'any 801, després d'un llarg i cruent setge, completarà la linea fronterera del Llobregat fins el mar, deixant a banda i banda el que segles després anomenarem les dues Catalunyes, la nova i la vella.
És en aquest territori de frontera, en aquesta extensa i difosa linea de conflicte entre francs i sarraïns, que la toponimia i les escasses fonts documentals trobades ens situen el que encara ens resta en peu del nucli i capella de Sant Antolí, avui totalment en abandó, davant de Monistrol, a l'esquerra del Llobregat, al lloc que algunes d'aquestes fonts anomenen "Guad Achez" ó "Guad Vachet" ó "Guadachet", i que de ben segur es refereixen a Wâdî Wâqid, "el riu, torrent o barranc d'en Wâqid".
El lloc o torrent d'un tal Wâqid, tot i que possiblement no ho podrem saber mai amb absoluta seguretat segons les mateixes fonts , membre d'una família siriana que emigrà a Al-Andalus seguint l'exèrcit d'en Baly Ibn Bisr, i que rebé algun tipus de concessió del territori amb obligacions de vigilància de frontera. Concessió que segurament evolucionà amb el temps cap a una mena d'explotació agrària on la milícia combinava servei militar amb treball al camp i que permetia mantenir un petit grup de població no cristiana estable en control permanent de bona part del plà Montserratí des de l'actual Monistrol fins al pont andalusí del Cairat i la Puda.
Vine, camina, descobreix i fotografia aquest paisatge a la vegada tan desconegut i tan proper. No dubtis en enviar-nos un email si tens qualsevol qüestió per resoldre. ¡Vinga, anima't!. T'esperem al laboratori de Flickr amb totes les imatges que trobis a la ruta.
Tens tot l'any per gaudir del track i enviar-nos les teves imatges per correu a: upload.Fototra.t93mafkr56@u.box.com
Però, si vols fer el track acompanyat, ObjectivaMent proposa una ruta guiada per al mati del dia 30 de Gener de 2016. Ens trobarem a les 9h a l'aparcament de Monistrol de Montserrat, a la carretera C55, un cop passat el pont medieval a ma esquerra en direcció Manresa.
Però, si vols fer el track acompanyat, ObjectivaMent proposa una ruta guiada per al mati del dia 30 de Gener de 2016. Ens trobarem a les 9h a l'aparcament de Monistrol de Montserrat, a la carretera C55, un cop passat el pont medieval a ma esquerra en direcció Manresa.
El Track
La ruta "La frontera nord d'en Wâqid" és un recorregut agradable i molt fàcil de caminar. Sense imaginar la seva proximitat, passejarem per un esplèndid paisatge que ens durà des de les restes d'una ermita del S XIII, fins a un hostal de camí romeu, passant per diverses meravelles de la natura propera.
Es un recorregut circular. El punt d'inici i final es Monistrol de Montserrat.
Durada: 3-4 hores
Distancia i Desnivell: 6Km, 168mts acumulats
Dificultat: fàcil
Fotografiabilitat: Molt Alta. Paisatges. Capella. Hostal
Millor Track per GPS: Descarrega'l aquí
Per si vols saber-ne mes: Descarrega aquí un article interessant
Per si vols saber-ne mes: Descarrega aquí un article interessant
Que no se't passi per alt
Capella de Sant Antolí, Situada al municipi de Monistrol, edifici religiós format per una sola capella d'una sola nau, avui totalment ensorrada. L'ermita es esmentada el 1282 tot i que sembla ser reconstruïda en el S XV. Les fonts parlen també d'una torre circular de senyals sarraïna que no s'ha pogut trobar.
Alzina monumental, Fixa't-hi
Hostal de la Creu, L'antic hostal medieval de l'Hostal de la Creu de la Guardiola era el darrer hostal que hi havia en el camí romeu de Barcelona a Montserrat abans d'arribar a la població de Monistrol de Montserrat, travessar el Llobregat i afrontar la pujada a la muntanya.
El Truc del Track
Diuen que tota foto te, o hauria de tenir, un centre d'interès, un motiu principal. ¿De què va la foto? ¿Què volem mostrar? ¿Què volem explicar? En fotografia de paisatge aquest és un concepte essencial. El paisatge en el seu conjunt pot ser impressionant, impactant, pero no hauria de ser el protagoniste global i únic de la teva composició, doncs molt possiblement la mirada de l'observador quedarà dispersa, perduda en el global, en l'inconcreció. Prova-ho, busca el centre d'interès, colors, línies, desenfocs, contrastos, llums... tot ens pot ajudar a destacar-lo
(*) CC, Foto Joan Carles Libori
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada