(*) |
La Instantània
Benvingut al primer track de l'any i de l'Associació Fotogràfica de Collbató, ObjectivaMent. Ens fa molta il·lusió a tots començar aquesta nova aventura amb vosaltres. Esperem que ens faci gaudir també en companyia de la natura, del fred i la fotografia. No dubtis en consultar les idees rectores del Fototrack o be en enviar-nos un email si tens qualsevol qüestió per resoldre. ¡Prepara't, comencem!. T'esperem al laboratori de Flickr amb totes les imatges que trobis a la ruta.
El Track
La ruta de les ermites romàniques de Marganell es un recorregut fàcil i agradable de caminar, molt planer, on passejarem per la història del romànic català enmig d’un esplèndid paisatge amb un sempre present massís de Montserrat al fons. Es un recorregut que es pot fer amb nens petits sense problemes.
Es un recorregut circular i per tant es indiferent per on decidim començar-lo, irremediablement tornarem a l'inici si no es que ens hem quedat embadalits en algun paisatge, o ens hi hem perdut (cosa poc probable amb les indicacions d'aquest bloc). Els experts però ens aconsellen sortir des de la zona de "la Fassina", masia que es troba just en la cruïlla entre la carretera de Marganell (BV-1123) i la de Sant Cristòfol de Castellbell (BV-1122) i on hi ha una zona per deixar els vehicles aparcats.
Sortint de “ la Fassina" caminem uns metres per la carretera de Sant Cristòfol fins el primer revolt on, a ma dreta, neix un camí amb un rètol que indica la proximitat de l’ermita de Sant Jaume. El prenem i seguim les marques blanques i vermelles del sender GR-4 fins arribar a un pou d’aigua. Uns metres més endavant, prenem un trencall que a mà esquerra puja entre els arbres fins l’ermita de Sant Jaume de Marganell del segle XII on arribem uns minuts mes tard. Tot seguit, passem per el Pla de Mas Roig on hi podrem fotografiar extensos camps de cereals amb un imponent massís de Montserrat al fons. Després de travessar el torrent de Cal Cileta el recorregut es converteix en carrer asfaltat, que seguim fins que el talla la carretera. Uns pocs metres a l’esquerra trobem l’ermita de Sant Cristòfol de Castellbell, segle XI, ermita ben conservada en el seu interior. Tornem al camí que travessava els camps del Pla de Mas Roig però aquest cop prenem el camí que ens porta cap a Sant Esteve. Un cop arribem al final del Pla ens endinsem en una zona boscosa i travessem el torrent de Carner de nou . Deixem el mas del Carner a l’esquerra i baixem pel camí paral·lel al torrent fins a una cruïlla, on prenem a l’esquerra. Davant nostre es va perfilant el campanar de l’ermita de Sant Esteve de Marganell, segle XIII on hi arribem poc després. Per tornar a l'inici del recorregut només caldrà baixar per el camí asfaltat fins la carretera, creuarem la riera i arribarem a "la Fassina".
Durada: 2 hores
Distancia i Desnivell: 6Km, 100mts acumulats
Dificultat: fàcil, ideal per fer amb nens
Fotografiabilitat: Molt Alta. Paisatges. Detalls d'arquitectura romànica. Muntanya
Millor Track per GPS: Descarrega'l aquí
Millor descripció: Descarrega-la aquí
Altres enllaços d'interes: Portals de Montserrat
Que no se't passi per alt
Ermita de Sant Jaume dita de Marganell, tot i pertànyer al municipi de Castellbell i el Vilar. Edificada a la primera meitat del segle XII. Consta d'una nau rectangular rematada vers llevant per un absis semi-circular on s'obre una finestra doble esqueixada. A la façana principal hi trobem un campanar de paret. Fixa-t'hi
Pla de Mas Roig, No te'l pots perdre, fotografies de paisatge rural amb Montserrat al fons. Fixa-t'hi
Ermita de Sant Cristòfol de Castellbell, De finals del segle XI o principis del XII, d'una sola nau amb absis semi-circular fortament decorat per l'exterior. Fixa-t'hi
Ermita de Sant Esteve de Marganell, es considera del segle XI. D'una sola nau i absis semi-circular, no te sostre i nomes conversa les façanes. Durant la guerra civil l'ermita fou profanada, destruïda i cremada. Fixa-t'hi.
El Truc del Track
Mes que compartir un truc, una tècnica o un consell, en aquest primer Fototrack d'ObjectivaMent ens agradaría molt convidar-vos a fer una reflexió fonamental sobre la fotografia que a nosaltres ens sembla, com a mínim, "fundacional".
Ansel Easton Adams (1902-1984) músic, conservacionista, activista, però, per sobre de tot fotògraf, ha estat considerat com un dels autors més importants de la fotografia de paisatge del segle XX. Adams, activista en defensa de la conservació de la natura i el medi ambient, participà en multitud de reunions, redactà cartes, articles en diaris i revistes en suport de la causa. Però, principalment, el reconeixement l'aconseguí a través de les seves fotografies, imatges, moltes d'elles, que finalment han acabat essent obres mestres de la fotografia de paisatge.
En una de les seves frases mes conegudes en relació a la fotografia, Adams deia que,
"No hi ha regles per a fer bones fotografies, només hi ha bones fotografies"
Tot i que a ningú de nosaltres no se'ns escapa que la fotografia es en bona part tècnica i coneixement, Adams ens recorda aquí que les regles estan per trencar-les, i que la fotografia també te, a parts iguals, intuïció i sentiment. No t'oblidis de la tècnica, però, per sobre de tot, gaudeix. Bona sort i bones fotos!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada