dissabte, 7 de març del 2015

Fototrack Març i Abril: Una porta al centre de la terra

(*)
Un porta al centre de la terra

La Instantània


¿Sabies que a meitat del S XIX i per ordre del colpista general Pavia es va construir una enigmàtica torre de pedra en una privilegiada zona del municipi del Bruc? ¿Tens idea del perquè? i ¿Perquè era la numero 7?

¿Sabies que una de les mes grans baumes del nostre pais es al Bruc? ¿Vols venir a explorar-la i descobrir una de les portes al centre de la terra?

Vine, camina, descobreix i fotografía aquest paisatge a la vegada tan desconegut i tan proper. No dubtis en consultar les idees rectores del Fototrack o be en enviar-nos un email si tens qualsevol qüestió per resoldre. ¡Vinga, anima't!. T'esperem al laboratori de Flickr amb totes les imatges que trobis a la ruta. 

Tens tots el mesos de Març i Abril per gaudir del track i enviar-nos les teves imatges per correu a: upload.Fototra.3tbf14mr59@u.box.com

Però, si vols fer el track acompanyat, ObjectivaMent proposa una sortida guiada per al mati del dia 21 de Març. Ens trobarem a les 9h a l'aparcament de Sant Pau de la Guardia, al final de la urbanització Montserrat Park, situada al municipi del Bruc. Anant per l'A-2 en direcció a Igualada, un cop passat el poble del Bruc i just abans d'arribar a l'hotel del mateix nom, surt el desviament a Can Massana i Montserrat (B-111) i al poc d'entrar, a l'esquerra, hi ha l'accés de l'antiga carretera del coll del Bruc (N-IIa). Cal seguir-la fins molt poc abans del km. 572, on a la dreta trobem l'accés a la urbanització Montserrat Park. Seguint els indicadors de Sant Pau de la Guardia trobareu l'aparcament.



El Track

La ruta "Una porta al centre de la terra" es un recorregut agradable de caminar excepte un parell de llocs perdedors en els que haurem d'estar prou atents al track i alguna petita rampa en la darrera part del recorregut, res especialment complicat. Sense imaginar la seva proximitat, passejarem per un esplèndid paisatge que ens durà des de les restes d'una torre militar fins a una meravella de la natura propera.

Es un recorregut circular. El punt d'inici i final es Sant Pau de la Guardia al municipi del Bruc, conjunt arquitectònic situat al final de la urbanització Montserrat Park.

Sortint de l'aparcament en direcció a Can Massana per el camí de l'esquerra ben aviat trobarem el cementiri de Sant Pau. Seguint camí i sense cap indicació, la pista s'enfila poc a poc per terreny de còdols i vegetació baixa típicament montserratina. A uns dos kilòmetres de Sant Pau i sobre un turo a ma dreta trobarem les restes de la misteriosa torre 7 del Bruc. La torre anomenada del telègraf,  concretament la setena torre de la línia de telègraf òptic militar construïda entre Barcelona i Lleida per ordres del colpista general Pavia. Tornant enrere per el mateix camí deixarem a ma dreta el trencall que porta a Sant Pau i seguirem baixant cap a l'inici de la urbanització per el track marcat  a la ruta. Passarem pel mig i els vorals de camps de cereal, dreceres de petites torrenteres i camins mes oberts fins arribar a la carretera N-IIa per on hem arribat a Sant Pau. Creuarem la carretera i seguirem per el camí de la dreta. En el primer trencall seguirem el cami de l'esquerra fins arribar al bosc d'en Sola on tindrem una vista espectacular de Montserrat. Tornarem uns metres enrrere i agafarem el trencall de l'esquerra que ens deixarà en pocs minuts e l'inici d'una baixant que trencant les corbes de nivell ens descendirà sobtadament fins la balma de Can Sola, sens dubte una de les portes del centre de la terra. Desfarem els nostres passos tot seguint les indicacions del track per tornar finalment a l'aparcament de Sant Pau.

Durada: 3-4 hores
Distancia i Desnivell: 8,5Km, 350mts acumulats
Dificultat: moderada
Fotografiabilitat: Molt Alta. Paisatges. Torres Militars. Balma.
Millor Track per GPS: Descarrega'l aquí
Mapa del Track: Descarrega'l aquí


Que no se't passi per alt

Esglesia de Sant Pau de la Guardia, Situada al nucli de Sant Pau de la Guàrdia i adossada al conjunt de Ca n'Elias, fou construida l'any 1740 sobre les restes de la capella de Sant Abundi, documentada al segle XII. Té adossat un campanar de torre de planta quadrada.

Torre del Telegraf, Fixa't-hi

Balma de Can Sola, Grandiosa balma de 120 metres de llargada, 34 metres de fondària i 15 metres d'alt, oberta al peu d'un cingle enclotat a un torrent, que en aquest punt esdevé força feréstec. Està recorreguda pel rierol que l'ha generada. Una vegetació exuberant d'arbres i lianes situada a l'exterior, dissimula, fins a cert punt, la gran boca allargassada de la balma, tot conferint-li un aspecte ombrívol i humit, augmentat per la presència del riuet que hi circula. Del fons de la balma brolla aigua d'un petit forat, havent-se originat una concreció de pedra tosca al seu voltant.

El Truc del Track

Seguint amb els enigmes... ¿Saps quin es l'escenari de la fotografia mes cara de tota la història? "El fantasma" de Peter Lik fou adquirida per un col·leccionista per 5,4 M EUR a finals de l'any 2014, i representa un feix de llum trencant la foscor d'una caverna subterrània a Arizona, EEUU. Potser una caverna que, com la protagonista del nostre fototrack, també porta al centre de la terra, ¿qui ho sap?

Peter Lik, fotògraf australià es considerat actualment un dels fotògrafs paisatgistes vius mes importants de la nostra època. Des de l'inici del seu treball fa mes de 30 anys, segueix cercant la perfecció en l'enquadrament, la perfecció en la llum i els colors del nostre planeta, sempre sota un plantejament de respecte per la natura evident. L' obra de Peter Lik es especialment diferencial en l'aprofitament del color.

I per acabar un truc, o potser mes aviat un consell, especialment important en aquest fototrack,  "No sempre facis cas del fotòmetre de la teva càmera". Les càmeres digitals actuals incorporen fotòmetres que mesuren la llum basant-se en tonalitats mitjanes de la imatge i sense tenir en compte els extrems. A la balma de Can Sola hi trobareu extrems de llum molt evidents com els que Lik fotografia a "El fantasma". Haureu de tenir-ho en compte per no sobre o sub-exposar les vostres imatges. Aquí teniu alguns consells professionals interessants al respecte, fixeu-vos especialment en el consell numero 4

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada